æble metafor for spiseforstyrrelser hos unge

Har dit barn spiseforstyrrelser?

Unge med spiseforstyrrelser danner en forvildet måde at tænke og handle på, når det gælder deres vægt, kroppe og forhold til ernæring.

Unge piger er særligt udsatte

Spiseforstyrrelser opstår typisk hos unge fra starten af puberteten til voksenalderen. Det er særdeles piger der er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser, og ifølge Sundhedsstyrelsen ses sygdommene hele 10 til 1 hyppiger hos piger i forhold til drenge. Hvorfor er spiseforstyrrelser mere udpræget hos piger? Ifølge de engelske forskere Amy Ahern, Kate Bennett og Marion Hetherington, fra University of Liverpool, er behovet for at være slank udspringet af at unge piger bevidst, og måske ubevidst, forbinder slankhed med positive egenskaber, som succesfuld, smuk og beundret. Dette dilemma skyldes, hovedsageligt, at medierne sætter næsten uopnåelige standarder til hvordan den ideelle kvindekrop skal se ud, hvilket igennem længere tid har fået kvinder, og især unge piger, til at forbinde slankhed med alt godt, mener forskerne.

De 2 hyppigste spiseforstyrrelser

  • Anoreksi: Denne sygdom viser sig først og fremmest som vægttab, det er en ekstrem frygt for at tage på trods undervægt, kombineret med en unaturlig optagethed af mad, vægt og udseende. Personer med anoreksi har en fordrejet opfattelse af kroppen, og selvom de er stærkt undervægtige stræber de stadig efter et større vægttab.
  • Bulimi: Ligesom anoreksi, er bulimi også en spiseforstyrrelse, hvor personer ønsker at reducere sin vægt urimeligt meget. Forskellen på de to sygdomme er at selvkontrollen engang imellem svigter og resulterer i såkaldte ædeflip, der for de sygdomsramte til at indtage ekstreme mængder af mad inden for relativ kort tid. For at undgå at tage vægt på, vil personer med bulimi fremtvinge en opkastning eller indtage farlige mængder af afføringsmiddel.

Tegn på spiseforstyrrelser blandt unge

Oplever du at dit barn har unormale vægtsvingninger, kan dette være et tegn på sygdom. Ydermere, hvis den mistænkte er meget modvillig for at spise og roder med maden ved middagsbordet, uden rigtigt at spise noget, kan dette være et tegn på ændrede spisevaner. Toiletbesøg umiddelbart efter måltider, kan skyldes at personen prøver at fremtvinge en opkastning for at undgå at øge vægten. Hvis personen har sår i munden, på knoerne eller håndryggen, kan dette være tegn på skader fra mavesyre. Andre symptomer som forstoppelse, oppustet mave, hovedpine, søvnproblemer, svimmelhed og manglende energi kan også skyldes spiseforstyrrelser. En mangelfuld ernæring kan medføre forsinket pubertetsudvikling og hos unge piger er der risici for manglende menstruation.

Søg rådgivning

Føler du at du kan genkende nogle af de nævnte symptomer hos dit barn, er der gode muligheder for hjælp. Kildehøj Privathospital og Videnscenter er det første privathospital, der specialiserer sig i at behandle spiseforstyrrelser. Ydermere, Kildehøj er det eneste privathospital med godkendelse fra Sundhedsstyrelsen til at behandle spiseforstyrrelser på regionsniveau. Kildehøj tilbyder Bl.a. rådgivning, information og undervisning inden for spiseforstyrrelser hos unge. Kontakt Kildehøj Privathospital og Videnscenter på tlf. 39 64 29 37 og hør nærmere, eller læs mere på deres website ved at klikke hér.