rejser til spanien

Fem positive effekter ferie har på hjernen

Der er sikkert en del af os, der godt kunne trænge til endnu en ferie oven på julen. Men hvorfor er det, at ferie er så godt for os? Det får du fem bud på i denne artikel.

Forventningens glæde

Der er ingen tvivl, om at en god ferie kan frigive lykkehormonerne i kroppen, men det er faktisk ikke kun det, der er med til at få humøret til at stige. Faktisk begynder det allerede før ferien, hvor forventningens glæde får lykkehormonerne til at suse rundt i kroppen. Derfor mener nogle eksperter også, at det godt kan betale sig at tage flere kortere ferier hen over året for, at kroppen på den måde kan få gavn af forventningens glæde flere gange.

Stresshormonerne får lov til at forlade kroppen

Når du holder ferie, så falder mængden af stresshormoner i kroppen lige så stille, samtidig med at den får en tiltrængt pause. Du får dog ikke den helt samme positive effekt, hvis du arbejder lidt hele tiden og tjekker dine mails løbende. Det kan derfor være en god ide at koble helt af, eller som et minimum afsætte bestemte tidsrum til at tjekke mails. Det er desuden en god ide at bruge den første del af ferien på at slappe helt af – kroppen skal nemlig lige ned i gear.

Plads til nye oplevelser og input

Ferie betyder for mange nye oplevelser og nye input – og det er både godt nyt for dig og arbejdspladsen. Det betyder nemlig, at du kommer tilbage til hverdagen med fornyet inspiration, som kan bidrage til udviklingen af nye ideer i dit arbejde. Derfor kan det ligefrem være en god ide for chefen at sende dig sted på ferie, når det igen er muligt. Husk dog at afsæt den første del af ferien til at komme helt ned i gear – eksempelvis med en sangria i hånden under en parasol på en rejse til Spanien.

Tid til at sove længe

Når du vælger at sove lidt længere i din ferie, så betyder det også, at kroppen får lov til at restituere. Rigtig mange har utrolig travlt op mod deres ferie, og derfor kan det faktisk være rigtig sundt at sove lidt længere. Kommer kroppen ikke helt ned i gear i løbet af ferien, så kan det have alvorlige konsekvenser, når du kommer tilbage på arbejdspladsen og fortsætter i det høje tempo.

Produktivitetsniveauet stiger

Ferie er ikke kun godt for inspirationen og innovationen på arbejdspladsen. Når du får lov til at koble af over en ferie, så stiger dit produktivitetsniveau faktisk også, når du kommer tilbage på arbejdspladsen. Det er altså ikke kun godt for dig at holde ferie, det er også godt nyt for chefen.