Fordomsfuld

Er du fordomsfuld? Her er tips til forstå fordomme bedre

Som menneske oplever man blandt andet mange forskellige ting og folkefærd. At putte ting i kasser kan være med til at bryde verden ned og forstå den bedre. Det kan dog være svært at gøre op med fordommene. Derfor vil den her artikel hjælpe dig til at forstå fordomme bedre – og måske hjælpe dig med at komme af med nogle.

Hvad er en fordom egentlig?

En fordom er en forudbestemt mening om en person eller gruppe. Din mening kan blive påvirket af mange ting til at danne fordomme, såsom medier, din omgangskreds’ meninger, dine forældre, osv. Det er normalt at have fordomme og putte ting i kasser.

Fordomme er tit bygget ud fra noget man har hørt eller læst, uden selv at have noget viden omkring et specifikt emne. F.eks. hvis man sidder til et virksomhedsmøde med en tysker og man har hørt at tyskere altid er punktlige og gerne vil “make a deal before you make a friend”.

Som en fordomsfuld person vil man lede efter de træk, for at bekræfte sine fordomme. Mødet vil derfor blive meget underligt, fordi han måske ikke er som “alle tyskere” – som man ellers havde hørt.

Hvordan kommer jeg af med mine fordomme?

Hvordan undgår du så de uheldige situationer som beskrevet ovenstående? Du kan starte med at tænke over, hvordan du selv ville have det, hvis andre folk havde forudbestemte negative holdninger om dig.

Et godt råd er også at tage ud i verden og opleve den. I stedet for at opsøge alt information online eller gennem medierne, så kan du tage på udveksling (hvis du er studerende) og rejse til destinationer, som du ikke ville gøre på normal vis. På den måde kan du opnå personlige kendskab til folkefærd, som du måske kun har hørt om perifert.

Prøv noget nyt

Det hjælper på fordommene, hvis man prøver noget nyt. Et videnskabeligt forsøg udført af Robert Cloninger viste mennesker der havde mere lyst til at opleve nyt og møde nye mennesker var gladere og syntes deres liv var godt, netop fordi de oplevede forandring og nye oplevelser som førte til større personlig udvikling.

Det kan være vigtigt, når man starter med store personlige skridt, så skal starte med én ting af gangen. Du kan f.eks. starte med at hyre legale polske håndværkere, som vil gøre op med dine fordomme om østeuropæisk arbejdskraft. Slå to fluer med et smæk: Få lavet et godt stykke arbejde og afkræft dine fordomme.