Er byggebranchen på vej ud af krisen?

Krisen var rigtig hård for byggebranchen, og det gjorde desværre rigtig mange håndværkere arbejdsløse. Der tegnede sig en lighed mellem alle arbejdsområderne inden for byggebranchen – f.eks. inden for tømrer-, snedker-, mekaniker-, murer- og malerbranchen.

Hvorfor var krisen så hård mod byggebranchen?

Mange ting som vi vælger at bruge håndværkere til, er noget der godt kunne ventes lidt med, og nogle af tingene er endda noget, som vi godt kan klare selv. Hvis det f.eks. er at male sin lejlighed, kan de fleste finde ud af det, men det er måske de færreste der gider. Før krisen ville man måske have betalt sig fra det, men efter krisen vælger man at spare, hvor man kan.

Krisen skabte meget stor udskiftning i byggebranchen, da byggefirmaerne valgte at hyre et stort hold håndværkere, når de vandt en sag, og så fyre dem igen, hvis ikke de vandt flere sager. Derfor blev rigtig mange håndværkere ansat for meget kort tid.

Byggebranchen på vej ud af krisen

Er byggebranchen så på vej ud af krisen nu?

Man kan næppe forudse om sådanne nogle ting, men det ser i hvert fald bedre ud, end det har gjort. Der dukker flere jobs op, og der kommer generelt mere arbejde inden for byggebranchen. Det har også skabt mange arbejdspladser, at der er kommet store offentlige byggeprojekter som f.eks. Femern-forbindelsen, der skulle skabe mange tusinde nye arbejdspladser.

Når man kigger rundt hos de danske håndværkere, synes det i hvert fald, at der går færre arbejdsløse, og at håndværkerne har større chance for at blive i den virksomhed, hvor de bliver ansat.

Er der kommet noget godt ud af krisen?

For rigtig mange kan det nok være svært at se noget positivt i krisen, og det er heller ikke fordi, at krisen har haft en stor positiv indvirkning på det danske samfund, men den har måske gjort, at langt flere danskere værdsætter deres job mere, og sætter værdi i nogle flere ting. Når man oplever fyrring – enten hos sig selv eller hos bekendte – begynder man at betragte tingene i et lidt større perspektiv, og det kan godt være rigtig sundt for mange.

Det er forfriskende at se de, der har været ramt af krisen, se noget positivt i situationen. Nogle af dem, der har oplevet fyrringer, har valgt at søge nye græsgange – måske studerer, start selvstændigt eller noget helt tredje. Det har med garanti også bragt nogle spændende ting med sig.