Lider mit barn af anoreksi?

sult

Anoreksi er en alvorlig lidelse der i værste tilfælde kan fører til udsultning. Det kan være hårdt som forældre at se magtesløst til mens ens barn lider. Unge mennesker har nemt ved at tabe sig og kan let svinge i vægten, så hvordan kan man vide om ens barn har anoreksi eller blot har tabt et par kilo? I denne artikel vil du kunne blive klogere på hvad anoreksi er og hvordan du kan spotte symptomerne

Hvad er anoreksi?

Anoreksi er en mental lidelse hvoraf man har et forvrænget syn på sin krop og hvad en sund vægt er. De har en stærk trang og lyst til konstant at tabe sig på trods af deres vægt og undlader derfor at spise. Anorektikere har et meget lavt selvværd og hader deres eget spejlbilled.

Anoreksi rammer primært piger og kvinder men i et hvis omfang også det mandlige køn. På trods af at der kun er omkring 5000 anorektikere i Danmark er det en sygdom der kan føre til død hvis personen ikke behandles.

Symptomer for anoreksi

Som forældre er man altid opmærksom på sit barns velfærd og om de trives i hverdagen men spiseforstyrrelser kan være svære at bemærke i en travl hverdag. Unge mennesker, især kvinder kan have lavt selvværd og have humørsvingninger blot som en del af teenage årene og det er derfor vigtigt at kunne skelne. Det er dog flere symptomer man kan kigge efter hvis man tror at ens barn lider af anoreksi. Herunder er et udtræk af symptomer ved anoreksi

Begynder at spise alene og har meget fokus på mad

Har dit barn anoreksi kan han eller hun begynde at undgå spisning i selskab med andre. Man kan måske lægge mærke til at man ikke ser sit barn spise i løbet af hverdagen. Er man ikke sikker på om barnet har anoreksi kan man prøve at få den til at sidde og have familiemiddag, ser man stor ubehag hos barnet kan dette være udtryk for en spiseforstyrrelse. Det er dog vigtigt at man ikke tvinger personen til bordet og tvangsfodre dem da det kan give en negativ effekt. Der skal ligeledes gøres opmærksom på at dette blot er en af symptomerne og at det ikke nødvendigvis er det symptom der kan ses.

Fysiske ændringer

Udover de åbenlyse tegn med vægttab, kan personen begynde at gemme sin krop væk og isolere sig fra omverdenen. Anoreksi kan ligeledes føre til hovedpine, svimmelhed, mavepine og forstoppelse.

Nogle anorektikere har det også med at dyrke rigtig meget sport, i så stort omfang at det nærmest kan virke som en afhængighed. På trods af at lysten muligvis ikke er der til at træne.

Vær støttende

Opdager du at dit barn lider af anoreksi, vil tvangsfodring og aggressioner ikke virke. Det vil for det meste kun gøre det være. I store træk er det vigtigt at der bliver søgt professionel og at dit barn har en stabil, støttende og kærlig forældre igennem forløbet da de i forvejen kan føle sig svage, ustabile og udsatte.